UN VIITOR STRĂLUCIT de Catherine Cusset


Romanul (Prix Goncourt des lycéens, 2008) este saga unei familii. Structurat pe o cronologie alternativă, el ne conduce într-o călătorie în spaţiu şi timp: patru generaţii urmărite între anii 1950–2006, de-a lungul peregrinărilor prin România, Israel, Franţa şi Statele Unite. Catherine Cusset ştie să sondeze până în cele mai mici detalii relaţiile umane şi legăturile de familie. Şi o face fără menajamente. Totul într-un stil limpede, într-o atmosferă caldă şi luminoasă, cu o intensitate narativă cuceritoare.

Este povestea Elenei, o româncă născută în Basarabia. În 1958, la un bal, îl întâlneşte pe Iacob, de care se îndrăgosteşte cu pasiune. Este evreu, părinţii ei se opun căsătoriei. Nunta are totuşi loc. Alături de el, Elena îşi realizează visul – să părăsească România comunistă şi să emigreze în Statele Unite.

Dar nici acolo viaţa nu este uşoară. Elena trebuie să lupte cu boala şi depresia soţului şi independenţa unui fiu pentru care ea a sacrificat totul şi care se căsătoreşte cu o franţuzoaică. Cu această noră, arogantă şi egoistă, abia după mulţi ani va ajunge la o relaţie sinceră, în care se regăsesc şi sentimente.

Un roman tulburător, intens şi melancolic, prin care Catherine Cusset clădeşte un veritabil pod literar între vechea Europă şi Statele Unite, două continente şi două istorii care i-au modelat viaţa.

Reclame

4 răspunsuri to “UN VIITOR STRĂLUCIT de Catherine Cusset”

  1. romania?! what?! in sfarsit cnva scrie despre noi 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: