Interviu mai vechi cu Stephenie Meyer

Stephenie Meyer, numitã de revista Times noua J.K. Rowling, a absolvit Brigham Young University, unde a studiat literatura englezã, iar în prezent trãieste in Arizona alãturi de soþul ei ºi de cei trei fii ai lor. Romanul ei de debut, Amurg, a consacrat-o drept “cel mai promiþãtor tânãr autor al anului 2005” (Publishers Weekly).

Cum aþi cataloga „Amurg”, acest roman atât de apreciat în toatã lumea: fantasy, romance, thriller?
Cred cã seria „Amurg” nu aparþine unui anume gen. Cuprinde, desigur, si fantasy, si thriller dar, în esentã, seria urmãreste o poveste de dragoste.

Fiecare autor scrie, pânã la un punct, despre sine însusi, vorbeste despre lucrurile în care crede, îsi spune pãrerile. Ce ati intentionat sã le spuneti, sã le transmiteti tinerilor?
Nu mã gândesc niciodatã cã scriu pentru alþii. Am scris “Amurg” pentru mine, nu am intenþionat sã fie o carte cu mesaj sau una moralizatoare. Cãrtile sunt foarte personale si în fiecare e o parte din mine, dar cred în capacitatea de a spune o poveste bunã. Asa cã sper ca tinerii sã se simtã pur si simplu bine citindu-mi cãrtile.

Când v-ati gândit prima oarã la personajele acestei cãrti si în ce fel se transformã ele de-a lungul romanului “Amurg”?
Cartea a pornit de la un vis foarte realistic din iunie 2003, vis care s-a transformat într-un capitol din carte (cap. 13) Mi-a placut atât de mult visul încât l-am scris ca sã nu-l uit. Când am terminat de trecut totul pe hârtie, îmi doream atât de mult sã aflu ce se va întâmpla cu cele douã personaje fascinante, asa cã am continuat sã scriu.
Toate personajele se maturizeazã putin în “Amurg” si iau niste decizii hotãrâtoare pentru viitorul lor, dar nu mi s-a pãrut cã s-ar fi “asezat”. Din acest motiv am continuat seria.

Care credeti cã e “punctul slab” al adolescentilor de azi?
Adolescenþii sunt mai puternici si mai capabili ca niciodatã. Fiecare în parte va avea întotdeauna un punct slab, dar luati în ansamblu nu au nici o problemã majorã.

Ati declarat într-un interviu cã nu vã considertþi scriitoare, ci povestitoare. Ce ati vrut sã spuneþi?
Cred cã încã mã dezvolt ca scriitoare, dar principalul meu scop este acela de a spune o poveste care sã-l facã pe cititor sã se simtã bine.

De ce ati ales sã nu prezentati scene de sex în “Amurg”? Cum au rãspuns cititorii la aceastã decizie?
Cred cã începutul unei povesti de dragoste este prea des trecut cu vederea, desi primele etape ale unei relatii sunt atât de intense – prima oarã când te tine de mânã, primul sãrut…Cred cã poþi crea o poveste de dragoste realistã si plinã de pasiune fãrã sã fie obligatoriu sã vorbesti despre o relatie sexualã.

“Scriu foarte rar doar despre oameni, ati declarat la un moment dat”, dupa aparitia personajului-vampir Edward. De ce?
Am început sã scriu o povestire numai cu oameni si m-am plictisit imediat. ?Imi place mult elementul fantastic dintr-o povestire, îmi plac locurile în care poti ajunge în momentul în care creezi o lume diferitã de cea pe care o cunoastem cu totii.

Cititorii s-au îndrãgostit instantaneu de “Amurg”. Existã un site numit twilightmoms.com, adolescentii se îmbracã asemeni personajelor din roman, sunt formaþii rock care s-au inspirit din aceastã carte si asa mai departe. Care a fost, dupã pãrerea dvs, cel mai ciudat gest pe care l-a facut un fan pânã acum?
Entuziasmul pe care îl manifestã cititorii pentru cãrtile si personajele mele mã surprinde mereu. Cu sigurantã sunt unii fanatici, dar nu ma pot gândi la gesturile lor ca fiind caudate, ci doar pline de entuziasm.

Romanul “Lunã nouã” va fi lansat în România în septembrie 2008. Ne puteþi spune câte ceva despre aceastã carte? La ce sã se astepte fanii din România?
In “Lunã nouã” cititorii vor cunoaste personaje noi, iar cartea pregãteste terenul pentru ce se va întâmpla în celelalte douã romane ale seriei. Nu vreau sã dezvãlui foarte  multe, o sã-i las pe cititori sã descopere singuri, spun doar cã un mare oras din Europa joacã un rol important într-o scenã esentialã în acest roman.

Filmul “Amurg” va fi lansat în decembrie. Cine ar trebui sã meargã sã vadã filmul?
Sunt nerãbdãtoare sã aparã ecranizarea si cred cã Summit (casa de productie) s-a strãduit foarte mult sã urmeze cu fidelitate cartea. Cred cã toþi iubitorii cãrtii ar trebui sã meargã sã vadã filmul si mai ales ca sã-l vadã pe Rob Pattinson în rolul lui Edward.

Sursa: Blogul Editurii RAO

P.S: Siteul RAO are o noua infatisare. Click aici pentru a o vedea.

4 răspunsuri to “Interviu mai vechi cu Stephenie Meyer”

  1. interesant interviu… 🙂 ce se mai aude de BREAKING DAWN 1?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: